Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΚΤΟΥ


Η χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού ασχολείται με την αντιμετώπιση των παθήσεών τους. Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις παθήσεις, έτσι ώστε να γίνει η σωστή επιλογή του τρόπου αντιμετώπισής τους.


Το παχύ έντερο είναι το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και των υγρών του οργανισμού, ενώ εντός αυτού μετατρέπονται όλες οι άπεπτες τροφές σε κόπρανα.

Διακρίνεται πρωτίστως για ιατρικούς αλλά και για τεχνικούς λογούς, το κόλον (που περιλαμβάνει το δεξιό έντερο ή «τυφλό», το εγκάρσιο, το αριστερό ή σιγμοειδές) και το ορθό που αποτελεί μια ιδιαίτερη και εξειδικευμένη νοσολογική και ιατρική οντότητα. Το τέλος του ορθού αποτελεί τον πρωκτό ή πρωκτικό σωλήνα. Η εξειδίκευση των παθήσεων του πρωκτού ανακηρύσσει χειρούργους που ασχολούνται με αυτό με την ειδικότητα.

χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού

Οι συνήθεις παθήσεις όλων των τμημάτων είναι καλοήθεις ή κακοήθεις ενώ πολύ συχνά εμφανίζονται και φλεγμονώδεις παθήσεις. Οι τελευταίες αρχικά έχουν καλοήθη μορφή και στη συνέχεια εναλλάσσονται σε κακοήθεια. Οι συνήθεις καλοήθεις παθήσεις είναι οι πολύποδες, τα εκκολπώματα και οι φλεγμονώδεις όγκοι. Η συνηθέστερη κακοήθεια είναι ο καρκίνος με τη μορφή του αδενοκαρκινώματος. Σπανιότερα εκδηλώνεται με τη μορφή του μελανώματος, του λεμφώματος και του σαρκώματος ή του στρωματικού όγκου.


Οι παθήσεις του πρωκτού είναι συνήθως καλοήθεις, όπως οι αιμορροϊδες ή αιμορροϊδοπάθεια,το περιεδρικό συρίγγιό ή ορθοκολπικό συρίγγια στις γυναίκες, ραγάδα δακτυλίου ή περιεδρικά αποστήματα καθώς και κονδυλώματα πρωκτού και γεννητικών οργάνων. Oι κακοήθεις παθήσεις είναι ο καρκίνος του πρωκτού ή εκ πλακώδους επιθήλιου και οι άλλες μορφές του καρκίνου του έντερου.


Η ενασχόληση και η εξειδίκευση με τη χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού παγκοσμίως πραγματοποιείται από χειρούργους ή πρωκτολόγους. Τα αποτελέσματα στον κλάδο αυτό έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας.