ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Οι ενδοκρινείς αδένες είναι ο θυρεοειδής, ο παραθυρεοειδής, τα επινεφρίδια και το πάγκρεας.
Όλοι οι ενδοκρινείς αδένες έχουν τη δυνατότητα της υπερλειτουργίας και υπολειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τόσο καλοήθων όσο και κακοήθων παθήσεων.
Η βιωσιμότητα και ο έλεγχος της φυσιολογικής λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων ανήκουν στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας, καθώς η μεγάλη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και η επιλεγμένη εξειδίκευση των θεραπευτικών προσανατολισμών και εργαστηριακών εξετάσεων κατέστησαν τους εξειδικευμένους ενδοκρινολόγους στην αντιμετώπιση όλων των παθήσεων από πλευράς θεραπευτικής παθολογίας. Η διαρκής όμως αύξηση και επίδραση των εξωγενών παραγόντων (ραδιενέργεια, ακτινοβολία κτλ.) έχουν κάνει ορισμένες παθήσεις, ιδίως θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών, να μην αντιμετωπίζονται μόνο με φάρμακα αλλά να χρειάζονται εξειδικευμένη χειρουργική αφαίρεση.
Οι επεμβάσεις επί του θυρεοειδούς αδένα και των παραθυρεοειδών με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό θεωρούνται πλέον επεμβάσεις ρουτίνας για τους εξειδικευμένους χειρουργούς. Εμείς, παράλληλα με την εξειδίκευση, χρησιμοποιούμε σχεδόν πάντοτε διεγχειρητικό νευροδιεγέρτη για την ανίχνευση των λαρυγγικών νεύρων και την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και συμβαμάτων. Επιπλέον, η χρήση της εξειδικευμένης πηγής ενέργειας υπερήχων ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος έτσι ώστε οι χειρουργικές επεμβάσεις του τραχήλου να έχουν συνολικά νοσηλεία μίας ή δύο ημερών στην κλινική. Εν συνεχεία και μετά την ανάγνωση της ιστολογικής εξέτασης, τα αποτελέσματα αξιολογούνται και αποστέλλονται στους ενδοκρινολόγους για την περαιτέρω αγωγή και τη συμπλήρωση της θεραπείας.