Τομείς εξειδίκευσης

ΤΟΜΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ


χειρουργική ογκολογία

Στα 43 χρόνια της ιατρικής μου υπηρεσίας ασχολήθηκα σφαιρικά με όλο το φάσμα της χειρουργικής και ιδιαίτερα με τη χειρουργική ογκολογία. Οι τομείς της χειρουργικής στους οποίους έχω αφιερωθεί, παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και προσαρμόζοντας τις τεχνικές μου, είναι:

Η χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού

Οι παθήσεις του πρωκτού είναι συνήθως καλοήθεις. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι αιμορροϊδες ή αιμορροϊδοπάθεια, τοπεριεδρικό συρίγγι ή ορθοκολπικό συρίγγιό στις γυναίκες, η ραγάδα δακτυλίου ή το περιεδρικό απόστημα καθώς και τακονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Oι κακοήθεις παθήσεις είναι ο καρκίνος του πρωκτού ή εκ πλακώδους επιθήλιου, καθώς και άλλες μορφές του καρκίνου του έντερου. Η ενασχόληση και η εξειδίκευση παγκοσμίως πραγματοποιείται από χειρούργους ή πρωκτολόγους. Τα αποτελέσματα του κλάδου αυτόυ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μία μέθοδος που εξελίσσεται συνεχώς. Σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβάθμιση των τεχνολογικών εξοπλισμών άλλαξε τη ροή και τα αποτελέσματα της χειρουργικής. Με τη λαπαροσκόπηση επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα με τις συμβατικές μεθόδους αλλά με ταχύτερη ανάρρωση, επομένως μικρότερη παραμονή στην κλινική και ταχύτερη επιστροφή στην εργασία, λιγότερο πόνο, λιγότερη αιμορραγία. Οι επεμβάσεις που γίνονται λαπαροσκοπικά σήμερα πλέον αποτελούν το σύνολο των επεμβάσεων της κοιλίας.

Η χειρουργική των ενδοκρινών αδένων

Αφορά κυρίως ορισμένες παθήσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με φάρμακα και χρειάζονται εξειδικευμένη χειρουργική αφαίρεση.

Η αντιμετώπιση της περιτοναϊκής κακοήθειας

Η περιτοναϊκή κακοήθεια είναι η αρρώστια που είναι γνωστή σαν γενικευμένη καρκινωμάτωση της κοιλιάς ή σαν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Συνήθως οφείλεται σε καρκίνο που έχει αναπτυχθεί στις ωοθήκες, στο παχύ έντερο, στη σκωληκοειδή απόφυσ, στο στομάχι, στο λεπτό έντερο ή στο πάγκρεας. Σπανιότερα προέρχεται από όγκο των άλλων γεννητικών οργάνων της γυναίκας, από ένα όγκο του ήπατος, των χοληφόρων ή του περιτόναιου. Μπορεί επίσης να προέρχεται από ένα σπανιότερο είδος όγκων, τα οποία ονομάζονται σαρκώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ονομάζεται περιτοναϊκή σαρκωμάτωση. Ανεξάρτητα από την εστία από την οποία προέρχεται, τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπισθεί ριζικά μέσω του συνδυασμού χειρουργικής παρέμβασης και υπέρθερμης ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας. Έχει πραγματικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα τόσο λόγω της αυξημένης επιβίωσης των ασθενών όσο και της καλύτερης ποιότητας ζωής τους.