Η αναγνώριση και εκτίμηση των ορθοπρωκτικών παθήσεων είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η αυτοδιάγνωση από τους ασθενείς, με κυριότερο πρόβλημα το να “βαπτίσει” o καθένας ότι έχει αιμορροϊδες – ή “ζοχάδες”, όπως αναφέρονται – και να χρησιμοποιήσει μια θεραπεία που θα του προτείνει κάποιος φίλος ή συγγενής του ή να πάρει ημιτελείς πληροφορίες από το διαδίκτυο. Αν πρόκειται για καλοήθη ή φλεγμονώδη πάθηση ή ακόμα και για μια χρόνια πάθηση, τότε το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς ίσως να προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Εάν όμως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, τότε ίσως ο ασθενής, αντί να αυτοϊάται, αυτοκαταστρέφεται.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο λεπτομερής έλεγχος του πεπτικού σωλήνα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά σε όλους ανεξαιρέτως άνω των 50 ετών, καθώς επίσης και σε αυτούς που έχουν κληρονομικό ιστορικό από γονείς, ίσως ακόμα και κάτω των 40 ετών. Η αναγνώριση πιθανής κακοήθειας σε αρχικό στάδιο θεραπεύεται οριστικά. Από εκεί και πέρα, η συχνότητα της επανάληψης της εξέτασης θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα αλλά και από τον ειδικό ενδοσκόπο. Η εξέταση σήμερα είναι σχετικά απλή, ανώδυνη και με σχετικά εύκολη προετοιμασία.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τους ασθενείς είναι το να υποδεικνύουν οι ίδιοι τον τύπο της θεραπείας ή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί από τον ειδικό ιατρό, είτε αυτό είναι laser είτε υπέρηχοι είτε κάτι άλλο που έκανε κάποιος φίλος τους. Αρχικά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι παθήσεις δεν είναι ίδιες, όλα τα στάδια της πάθησης δεν είναι ίδια άρα και όλες οι αντιμετωπίσεις δεν πρέπει να είναι ίδιες. Η ανώδυνη ή σχετικά ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία είναι σίγουρα το ζητούμενο αλλά η ριζική εξαφάνιση του προβλήματος αποτελεί βασικό και πρώτο στόχο.
Μαγικές μέθοδοι δεν υπάρχουν, όπως και δεν υπάρχουν μάγοι θεραπευτές. Προσωπικά, μετά την προεγχειρητική διάγνωση και την εξήγηση της πάθησης στον ασθενή, συνήθως αναφέρω πως την τελική απόφαση της μεθόδου που θα ακολουθήσω θα την πάρω κατά την επέμβαση, σαν να ήμουν εγώ ο ασθενής ή κάποιο δικό μου πρόσωπο.
Tελειώνοντας, θα ξανατονίσω ότι η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας και των άλλων παθήσεων του πρωκτού (συρίγγιο, ραγάδα, κονδυλώματα, πολύποδες ) είναι πράξη που γίνεται από ειδικούς και η εκτίμηση του προβλήματος είναι ίσως το σπουδαιότερο βήμα στη θεραπεία.