Η Αιμορροϊδοπάθεια είναι η πιο κοινή πρωκτολογική ασθένεια του Δυτικού Πολιτισμού. Περίπου το 50% των ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω που ζουν σε βιομηχανοποιημένες χώρες υπολογίζεται ότι υποφέρουν ή υπέφεραν στο παρελθόν από συμπτώματα που σχετίζονται με την αιμορροϊδοπάθεια.
Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα”. Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά “μαξιλάρια”) και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο φυσιολογικά, όταν όμως διογκωθούν και πάσχουν είτε από φλεγμονή είτε από αιμορραγία τότε οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώνουν και έχει σαν αποτέλεσμα να προβάλλουν (να “κρέμονται”) κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος “δυτικός” τρόπος ζωής, δηλαδή ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το καθημερινό άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η μη καλή τοπική καθαριότητα, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α. Η αιμορραγία, ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η έντονη φαγούρα, η έκκριση υγρών και βλέννας και η πρόπτωση μετά την κένωση είναι κάποια από τα συμπτώματά της αιμορροϊδοπάθειας.
Η διάγνωσή γίνεται συνήθως από ειδικό ιατρό του πρωκτού με το ιστορικό, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση. Αν το πρόβλημα είναι μικρό, πιθανόν να αντιμετωπιστούν μόνο με τοπική θεραπεία με ειδικές κρέμες και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αν είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία, γίνεται αφαίρεση των αιμορροΐδων με διάφορες πηγές ενέργειας (υπέρηχοι, laser, διαθερμία, κοινά εργαλεία).
O γενικός χειρουργός Δρ. Χρηστάκης Χρήστος, συνεργάτης ιατρός της κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή FOCUS PRESS του FOCUS FM 103.6. Ενημέρωσε για την αιμορροϊδοπάθεια, τις περιπρωκτικές παθήσεις και ανέλυσε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την αποτελεσματική θεραπεία τους.
Ακούστε την εκπομπή:
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σχετική σελίδα.